Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Opis projektu

Europa bez granic to nie tylko łatwiejsze podróżowanie, lecz także nowe możliwości nauki i pracy. Na tych wartościach bazuje projekt „Gotuj po hiszpańsku II”. Zapewnia on uczestnikom zdobycie za granicą doświadczenia i umiejętności, które podnoszą ich wartość na polskim rynku pracy.

Fundacja Rozwoju Kompetencji i Przedsiębiorczości PROAKTYWNI z Krakowa pomyślała o młodych mieszkańcach Małopolski. Chce rozbudzić w nich kulinarną pasję. Pomysł to arcyciekawy, gdyż oprócz warsztatów kulinarnych w szkole gastronomicznej Altaviana w Walencji obejmuje także praktyki w renomowanych restauracjach w Hiszpanii. Ponadto uczestnicy mają zapewniony m.in. intensywny kurs języka hiszpańskiego (112 godzin – przed wyjazdem i podczas pobytu w Hiszpanii) oraz wsparcie w poszukiwaniu pracy po powrocie do Polski.

"Praktyczne poznanie kuchni śródziemnomorskiej to atut, który uczestnicy mogą z powodzeniem wykorzystać po powrocie. Kraków jest turystycznym miastem z bogatą i zróżnicowaną ofertą gastronomiczną" – podkreśla Waldemar Wnęk, prezes Fundacji i mentor projektu.
"Praktyki umożliwiają rozwój umiejętności interpersonalnych, takich jak: praca zespołowa, komunikacja, organizacja czy rozwiązywanie konfliktów. W kuchni umiejętność pracy w zespole jest niezbędna" - dodaje.

Atutem projektu jest także indywidualne podejście. Restauracje, w których odbywają się staże, wybierane są zgodnie z zainteresowaniami uczestników. Po powrocie z Hiszpanii zdecydowana większość z nich znajduje pracę.

O gotowaniu po hiszpańsku i doświadczeniach zdobytych przez uczestników przeczytasz na blogu projektu.

Galeria

  • Praca w kuchni

    Praca w kuchni

  • Uczestnicy projektu zespołowo

    Uczestnicy projektu zespołowo

  • Uczestnik projektu w trakcie gotowania

    Uczestnik projektu w trakcie gotowania

Informacje szczegółowe

Beneficjent

FUNDACJA ROZWOJU KOMPETENCJI I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI PROAKTYWNI

Program

Program Wiedza Edukacja Rozwój

Fundusz

Europejski Fundusz Społeczny

Całkowita wartość projektu

3 241 117,05 zł

Wkład UE

3 056 049,28 zł